Gå til hovedindhold

Referat fra møde torsdag den 20. maj 2021

  • Læs op

Indhold

    Referat fra møde torsdag den 20. maj 2021 kl 18:30

    Sted: Næshuset – Næsby Anlæg, Næsbyvej 32

    Deltagere: Glumsø og omegns lokalråd: Thor Temte, Vagn Holk Lauridsen, Elisabeth Bastholm, Jens Nygaard
    Knudsen, Ellen Wejdling, Poul B. Eriksen og Visti Christoffersen. Næsby Bylau: Jesper Gersholm, Allan Johansen, Thor Temte og Birgitte Gregersen.

    Afbud: Karen E Henriksen, Jens B. Nielsen, Kurt Rasmussen og Poul Worch.

    1. Valg af ordstyrer og referent.

    Ordstyrer: Poul B. Eriksen

    Referent: Ellen Wejdling

    2. Godkendelse af dagsorden.

    2.1. Godkendt

    3. Præsenation

    3.1. Præsentationsrunde

    4. Orientering og debat ved formand/medlemmer.

    4.1. Formanden:

    4.1.1. Visti fortalte om lokalrådets arbejde. Rammerne for arbejdet er vedtægterne og LUP-en. Alle i lokalrådets opland er meget velkommen til at komme ideer til nye initiativer. Hvis ideerne ligger indenfor rammerne af lokalrådets arbejde, støtter lokalrådet op om initiativtagernes arbejde. Der afholdes generalforsamling i Lokalrådet 16. september 2021.

    4.1.2. Næstved Kommunes hjemmeside er der en god oversigt over den administrative organisering: https://www.naestved.dk/kommunen/organisationen/kommunensorganisering

    4.1.3. Næstved Kommune har en aftale med platformen ”fonde.dk” om, at frivillige/foreninger i kommunen kan bruge platformen gratis. Tilmelding kan ske på: https://www.naestved.dk/kommunen/oekonomi/puljer/fonde-dk

    4.1.4. Lokalområderne er blevet opfordret til at lave beskrivelser af vores områder/byer/seværdigheder til SydKyst Danmark. Se: https://www.sydkystdanmark.dk/ferie/diverse/byer-paa-stevns

    4.1.5. Næstved Kommune indbyder til at deltage i fællesskabsstafetten. Fælleskabsstafetten er en stafet med en fysisk depeche, som bæres rundt mellem de forskellige frivillige fællesskaber i hele Næstved Kommune fra d. 19. til d. 24. september 2021. Bærerne af depechen er de frivillige fællesskaber, og kan både gå, cykle, svømme, sejle og sågar flyve depechen rundt. Undervejs på ruten laver fællesskaberne forskellige aktiviteter
    og stop. Det kan fx være fællesspisning, bålhygge, brætspilsaften, åbent hus, morgengymnastik, en udendørs leg og meget mere. Se mere på https://www.naestved.dk/nyheder/nyheder-2021/faellesskabsstafetten

    4.1.6. Landdistriktsudvalget (LDU) arbejder med ”Tilflytnings-ambassadører”. Ideen er at lokale ambassadører kan/skal besøge ny-tilflyttere og fortælle dem om muligheder og aktiviteter i lokalområdet, så tilflyttere føler sig velkommen og kender hvilke muligheder der er. (LDU) vil udarbejde en velkomstmappe for Næstved Kommune, hvor der kan tilføjes oplysninger fra de respektive lokalområder. Problemet med at ”finde” tilflyttere blev drøftet. Det blev foreslået, at der tages kontakt til ejendomsmæglerne, som kan udlevere mappen.

    4.1.7. Bygninger/boliger. Visti spurgte om der er problemer med forfaldne bygninger i Næsby – det er det ikke. Bylauget tilkendegav, at der ikke er behov for flexboliger i Næsby.

    4.2. Medlemmer:

    4.2.1. Elisabeth orienterede fra følgegruppen for kollektiv trafik. De kommunale gratisbusser (skolebusser) kommer med i rejseplanen.

    4.3. Næsby Bylaug:

    4.3.1. Næsby har fået en ny legeplads, indvielsen afventer på grund af CORONA.

    4.3.2. Næsby anlæg har 75 års jubilæum i år. Det er bylaugets plan at indvi legepladsen i forbindelse med at jubilæet afholdes.

    4.3.3. Næsby holder Sankt Hans.

    4.3.4. Der arbejdes bl.a. på at levendegøre Næsbys historie gennem fortællinger og evt. et kort i anlægget.

    4.3.5. Bylauget har fokus på velkomst til nye beboere for at gøre dem mere interesseret i det lokale miljø. Næsbys historie kan indgå i dette arbejde.

    4.3.6. Bylauget diskuterer planer for udvikling af anlægget, herunder etablere flere parkeringspladser i forbindelse med anlægget, som kan bruges af omgivelserne (legeplads, Næshuset, skov, å, sø og spang). Der arbejdes også på at skabe mere vild natur ved at begrænse græsslåning og lade grenaffald ligge til insekter, fugle og dyr.

    4.3.7. Omlægning af bylaugets hjemmeside. Muligheden for at lægge Bylaugets hjemmeside ind under lokalrådets side på Mærk Næstved blev drøftet. Poul og Birgitte arbejder videre med ideen.

    5. Temaer

    5.1. Se under de øvrige punkter.

    6. Status på projekter / opgaver

    6.1. Bypedeller (Vagn)

    6.1.1. Lokalrådet har arbejdet med ideen om bypedeller i et par år. Nu er det ved at tage form og der er etableret en gruppe på ca.10 personer, som har base i en skurvogn. Pedellerne foretager mindre reparationer af f.eks. bænke og vedligeholder enkelte områder. Der arbejdes med en bruttoliste over opgaver, som løbende revideres. Pedellerne skal ikke overtage de kommunale vedligeholdelsesarbejder men skal ses som et supplement. Der skal findes en model for finansiering af pedellernes driftsudgifter. Vagn er kontaktperson for Lokalrådet. Pedellerne holder møde ca. hver 3 uge.

    7. Presse

    7.1. Månedens tema. Ingen

    8. Økonomi

    8.1. Lokalrådenes ekstrapulje (tilskud til aktiviteter). Næstved Kommune har afsat en pulje på 150.000 kr. til aktiviteter i lokalområderne. Puljen administreres af Formænd for Lokalrådene. Det vil være oplagt, at Næsby søger om støtte til anlæggets 75 år jubilæum og indvielse af den nye legeplads.

    9. Eventuelt

    9.1. Ingen kommentarer.

    Næste møder:

    Lokalrådsmøde: Torsdag 10. juni 2021

    Lokalrådsmøde: Torsdag 19. august 2021

    Generalforsamling: Torsdag 16. september 2021 Den Gule Cafe

    Lokalrådenes Stormøde: Lørdag d. 18. september Holmegård Værk

    Lokalrådsmøde: 21. oktober 2021

    Lokalrådsmøde: 18. oktober 2021

    Hvor ikke andet er angivet, afholdes mødet kl. 18:30 på Aktivitets og Medborgerhuset ”Kroen” i Kobberstuen

    Se flere nyheder fra Glumsø og omegn